De wondere wereld der Paddenstoelen door Leo Brand

Paddenstoelen

Paddenstoelen hebben in de loop der eeuwen altijd de mensheid verbaasd.
Ze zijn altijd verbonden geweest met de mythen en sagen van het volksgeloof. Men vond het maar raar,niet gewoon, het allemaal maar hekserij of... had het dan toch te maken met de duivel?

Dat kon toch eigenlijk ook niet anders want de ene dag liep je door het bos te wandelen en waser nog niets te zien, niets aan de hand dus. Maar o wee, de volgende dag stond het bos vol met van die kleurrijke gekke dingen. Vele verhalen over heksen, trollen, feeën en kabouters, elfjes en ja zelf de duivel deden dan ook de ronde. En ja...was de paddenstoel niet de zetelvan een pad, ook al zo’n duivels dier. Vandaag de dagis dat nog steeds aan de naamgeving van sommige paddenstoelen en zwammen te merken. Namen als: Duivelsbroodrussula Duivelsei,Satansboleet , Heksenboleet, Elfenbankje en Vliegenzwam worden nog steeds inverband gebracht met mooie verhalen, die natuurlijk ook tijdens deze lezing aan bod komen.Paddenstoelen, de vruchtlichamen van een schimmel. Met deze lezing probeer ik een beeld te scheppen vanwat een paddenstoel in feite is en laat een groot aantal paddenstoelen en zwammen ziendie in Nederland voorkomen. Waar men ze kan vinden en wanneer. Zowel de echte paddenstoelen, met een hoed en een steel, als ook de houtzwammen komen uitgebreid aan bod.

De avond wordt gehouden in MFC "Oostdam",

Jongkoenstraat 1 te Goedereede.

Aanvang 20:00u.

Toegang gratis voor leden, 3,50euro voor niet-leden.

Westlandse buitenplaatsen van weleer
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879