Groentips & Groeninfo

Beste Moestuinier,


Terwijl buiten Koning Winter zijn uiterste best doet er toch nog een Elfstedentocht uit te persen zijn wij moestuiniers gedwongen om bij de kachel te zitten en te hopen dat het gauw weer boven het vriespunt komt.
De meeste groenten zijn van het land en de producten die er nog opstaan kunnen wel enkele graden onder nul hebben.
Het was een raar najaar en de winter kwam ook maar niet opdagen.

De winterbloemkool die normaal in maart oogstbaar is heeft zich mooi van de wijs laten brengen, sommige soorten hebben zich door de hoge temperaturen laten verleiden tot het vormen van een mooie kool en de smaak was ook nog goed.
In enkele planten zit nog een heel klein kooltje maar die is door de vorst nu afgeschreven. De nieuwe bloemkool die ik vijf weken geleden in de kas gezaaid heb, heeft het verschrikkelijk moeilijk met deze kou en de sla en andijvie die net ontkiemde zijn reeds bevroren.
De peulen staan net vijf centimeter boven het potje uit, hopelijk redden zij het... de natuur bepaalt alles zelf.
Zo zie je, moeder natuur kan je niet dwingen, zij gaat haar eigen gang.
Er valt met de vorst weinig te doen in de moestuin.

Een van de dingen die gedaan kan worden, is het onderhoud van het gereedschap.
Spa en schop ontdoen van grond en roest en de steel controleren op breuk; als dat zo is gelijk vervangen.
Kijk gelijk of ze nog voldoende scherp zijn, zoniet bramen verwijderen en slijpen.
Zo ook met de schrepel, schoffel en hak. Als ze weer mooi glimmen licht in de olie zetten en opbergen voor gebruik. Snoeischaar en takkenschaar vragen wat meer onderhoud. De veer moet worden gecontroleerd en het mes moet met een wetsteen voorzichtig worden geslepen kijk ook de sluiting en handvatten goed na. Bij twijfel de onderdelen vervangen.
Heeft u mechanisch gereedschap zoals frees of waterpomp? Ververs dan de olie en controleer op beschadigingen
Ook hier bij twijfel direct de onderdelen vervangen.
Pomp de band van de kruiwagen op en kijk of hij niet poreus is, zo ja koop dan een nieuwe band. Ze gaan altijd lek op het verkeerde moment.
Verder is het weer tijd om een teeltplan op te stellen en zaden te bestellen. Eind deze maand kan er worden begonnen met het voorzaaien van enkele vroege groenten en kunnen de aardappelen voorgekiemd worden. De aardappelen worden dan in een kistje gelegd en bloot gesteld aan de buitenlucht en daglicht. Hierdoor worden de knoppen of ogen op de aardappel gestimuleerd om uit te gaan lopen en scheuten te vormen. Bij eventuele nachtvorst kans de poters vorstvrij leggen.
Veel moestuinplezier.

meer

 

 

 

18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel