Groentips & Groeninfo

Nieuws uit de moestuin Okt 2015

Beste Moestuinier,

Wat gaan 3 maanden snel om, hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd en het is ook alweer najaar.
Hoop dat iedere moestuinier een rijke overvloedige oogst heeft gehad.
Het weer was zeer groeizaam en op z’n tijd een regenbui zorgde voor ideaal moestuinweer.
Producten om te oogsten worden schaars in de volle grond, enkele koolsoorten, wortelen, prei, knolselderij , kroten, pastinaak en misschien nog andijvie en sla staan tot de nachtvorst zijn intrede doet op het land.

Koolsoorten kunnen over het algemeen een graadje vorst hebben men zegt dat spruiten en boerenkool vorst moeten hebben voor de smaak.
Bij de moderne soorten is vorst niet meer nodig voor de smaak.
Veredelingsbedrijven hebben zo ver door geselecteerd op smaak dat spruiten in najaar winter en voorjaar het zelfde smaken en boerenkool groeit in zakken bij AH en consorten.
De meeste consumenten maken hun handen niet meer vuil aan een stronk uit de bagger getrokken kool. Alleen de smaak van eigen geteelde producten is vele malen lekkerder dan het opgejaagde supermarkt voer. En wie gewend is met de seizoenen mee te eten kan in de moestuin zijn hart ophalen.

Met een goed teeltplan en wat platglas is er jaarrond uit de tuin te eten.
Kroten, wortelen, pastinaak en schorseneren zijn enkele maanden goed te bewaren in een bak gevuld met zand.
Wel rivierzand gebruiken,ander zand is te zout.
Rode en savoye kool op z’n kop ophangen op een koele droge vorstvrije plaats.
Laat zoveel mogelijk steel aan de kool zitten, hier zit voedsel en vocht in wat de kool ten goede komt.
Met de witte en spitskool kunt u misschien eens experimenteren om zuurkool te maken.
Onder platglas kunnen winterpostelein,raapsteeltjes, spinazie, wintersla en worteltjes gezaaid worden voor winter en voorjaars oogst.

Als u wortels van witlof heeft kunnen bemachtigen is het heel eenvoudig zelf witlof te telen in een emmer op een donkere niet te koude plaats.            
In deze tijd van het jaar moet ook weer het kleinfruit worden gesnoeid zoals braam, framboosbes om volgend jaar weer een overvloedige oogst te geven.

 

   
Zuurkool is gesneden witte kool die door inwerking van diverse melkzuurbacterien is geconserveerd.
De buitenste bladeren worden verwijderd, de kool in parten gesneden ontdaan van het harde middenstuk , fijn gesneden.
Dit alles gaat in een grote Keulse pot met toevoeging van 11/2% zout.
Daarna wordt de kool afgedekt en aangedrukt.
Het makkelijkst is een schijf hout ter grote van de binnenkant van de pot op de kool te leggen en daar een steen bovenop.
Afhankelijk van de structuur van de kool duurt dit fermentatie proces 3 tot 8 weken. Het bevat veel vitamine C en B. Zuurkool is licht verteerbaar.

Veel moestuinplezier

meer

 

 

 

13
Dec
Westlandse buitenplaatsen van weleer
06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879