Verslag 2daagse tuinreis 2012

Het hoogtepunt van het verenigingsjaar van Groei en Bloei is ongetwijfeld de

2-daagse tuinenreis.

24 deelnemers (helaas hadden enkelen zich af moeten melden) verzamelden zich bij de garage van Firma Mijnders, waar chauffeur Willem ons al stond op te wachten.

Om 8 uur vertrokken we naar Rumpt,waar we “de Achtertuin”van Inge en Anjo Steen

bezochten. Na de heerlijke koffie met kruidkoek trokken we de enorme tuin van 5000m2 in die geheel in cottagestijl is aangelegd. We zagen veel rozen een boomgaard met moestuin een landelijke bordertuin en een rotstuin.

Ik had de indruk dat er veel mocht in deze tuin.

Na nog een laatste groet aan de koe en de os Klaartje en Mo vertrokken we naar onze volgende tuin.

We bezoeken in Voorst “de verborgen tuinen “van Bert Loman. Maar voor we de tuin betreden haalt Cees bij bakker Bril 25 gevulde koeken om de ergste honger te stillen.

De tuin van Bert bestaat uit 9 kleinere tuinen met vaste planten met leuke hoekjes en doorkijkjes. Dit maakt de tuin afwisselend en spannend. Heel bijzonder zijn de kunst-werken, wat denk je van een bol van pindanoten of iets van beukennootjes of veren.

Natuurlijk werd er weer het nodige gekocht.

De voortreffelijke lunch was in “de Vroolijke Frans” in Brummen. Een mooie gelegen-heid om nog even te wedden op de uitslag Ned - Dtsl.

De landschapstuin “Klein Knoevenoord” is een fraaie en gastvrije tuin van 15.000m2

groot. René Hoevenaren  hield een inleiding over de tuin die in 1994 is aangelegd.

Belangrijke uitgangspunten zijn ritme, de afwisseling van massa en ruimte en de elementen als water en natuur.

Aan de hand van een schriftelijke  rondwandeling konden we op eigen houtje de tuin

verkennen. Het boekje geeft aan de hand van 31 punten uitleg wat er te zien is.

Overal stonden (schoongemaakte!) bankjes. Het voert te ver om de hele tuin te beschrijven.

Ik raad iedereen aan om Klein Knoevenoord in Brummen te bezoeken. Het is de moeite waard.

Tot slot zeeg de hele groep neer op het terras van de coffeecorner ’t Buytenhuys

om iets fris te nuttigen.

Na al die indrukken was het tijd om naar ons overnachtingshotel te gaan. Dit keer

Hotel Restaurant “Het Veluwse Bos” in Beekbergen.

Na het diner van vlees of vis waar we ons aan te goed deden ging een deel van de groep zich zitten ergeren aan de voetbalwedstrijd Ned – Dtsl, terwijl een ander deel een gezonde wandeling ging maken.

Op de tweede dag kwam volgens mij de mooiste tuin aan bod n.l. de tuin van Harry Pierik in Zwolle. Harry heeft bij zijn huis een verrassende en spannende tuin ontworpen die tegelijkertijd rustgevend en harmonieus is. Een tuin om in te dromen, de tuin komt over als een schilderij. Er staat een parasol appelboom die zo gesnoeid is dat je je hoed erdoor kunt gooien.

Volgens Harry moet je geen groene vingers hebben maar groene hersens. Je gelooft je ogen niet als je ziet hoe alles is gecomponeerd. In het voorjaar staan er 200 verschillende soorten sneeuwklokjes. In juni wordt de hele tuin geknipt. Na nog een mooie voortuin bekeken te hebben bezochten we tuin van het Dominicaner Klooster.

De inrichting van deze tuin is ook een project van Harry. Over een aantal jaren moet de kloostertuin er in zijn oude glorie bij liggen.

Wandelend door de gangen van het Klooster naar de lunch bewonderden we de

fraaie glas in loodramen met Bijbelse voorstellingen.

Bekijk de website eens van Harry.

Tot slot moest nog een bezoek worden gebracht aan de kwekerij “De Hessenhof”

In Ede. De eigenaar Hans Kramer vertelde dat het bedrijf 31 jaar geleden is opge-

richt. Helaas gaat het in deze branche niet zo best ten koste van het assortiment.

Hans wil vermijden turboplanten te kweken. Hij streeft er naar goede kwaliteit planten

te leveren met behulp van bladaarde van het kerkhof.

Toen werden we losgelaten in de tuin, de looproute volgend om het nodige in te slaan. En dat gebeurde!! Heel veel plastic tasjes en kistjes kwamen onderin de bus.

Helaas is de schrijver van dit stukje niet zo bekend met al die Latijnse namen van

bloemen en planten. Het komt het ene oor in maar gaat er ook via het andere oor weer uit. Maar toch heeft hij genoten van deze dagen.

Het afsluitende diner in restaurant “De Engel” was de kroon op het uitje.

Veel dank aan Cees en Willy v.d.Graaf. Het was weer top!

Wim Lobensteijn

P.S. De bezemwagen bij de culturele fietstocht reed echt vooraan!

Westlandse buitenplaatsen van weleer
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879