Groentips & Groeninfo

Nieuws uit de moestuin

 

 

Beste Moestuiniers,

 Als u dit leest is ook het mooie najaar denk ik ten einde. Wat een schitterende herfst hebben we gehad met weinig wind, dus de herfst bladeren met hun scala aan kleuren van geel tot rood zijn lang aan de bomen blijven zitten. Dit was een echte Indian Summer zoals de Amerikanen zeggen.

 Ook voor de moestuin was het een ideaal najaar. Fruit kon lang aan de boom afrijpen dit komt de smaak ten goede en de groenten die nog in de tuin staat kon lang doorgroeien en kan lang geoogst worden. Zelfs de bonen die eigenlijk te laat waren gezaaid konden nog worden geoogst. Zo zie je men is bijna nooit te laat met zaaien.

 Het aanbod groenten van de volle grond loopt inmiddels wel terug, zeker als een eerste goede nachtvorst zich heeft aangekondigd. De schade aan de gewassen kan worden beperkt door er folie of schermdoek over te leggen als er vorst wordt verwacht. Alleen bij lang aanhouden van een koude periode helpt deze oplossing ook niet meer. Dan rest ons niets anders dan het onder te spitten. Alle groenten resten m.u.v. bonen, aardappelen, tomaten en uien kunnen ondergespit worden of op de composthoop worden gegooid. Dit geld zowel voor de stelen, bladeren, vruchten en wortels.

 Rest ons het winterklaar maken van de moestuin. Bemesten met koeien of paarden mest of compost uit eigen composthoop en dit goed onder te spitten. Bij fruitbomen en bessen spreid men een riek mest rond de stam. Bij grote bomen meer dan bij kleinere. Dit blijft de gehele winter liggen en in het late voorjaar hoeft allen het stro weg geharkt te worden. Let wel op, vogels zijn gek op het dierenleven dat in de mest zit dus het wil nog wel eens verspreid worden.

 De winterperiode is ook een ideale tijd om de vruchtbomen te snoeien en opnieuw op te binden. Nu het blad er af is kan men goed zien welke takken weg moeten. Nooit meer dan een derde van de boom wegsnoeien en u weet ook snoeien doet groeien dus u heeft volgend jaar weer snoeiwerk. Snoeien wordt gedaan om te zorgen dat de boom lucht en licht krijgt en het is vrucht bevorderend. Pruimen kunnen het best net na het plukken van de vruchten worden gesnoeid, dit voorkomt loodglans. Dit is een doffe loodkleurige glans op de bladeren. Op zaterdag 25 februari 2012 wordt er weer en snoeicursus georganiseerd. De exacte informatie staat in Kleur & Fleur van dit kwartaal en op de website  meer informatie

Ook is het nu de tijd om na te denken over de gewassen die er in het komende jaar in de moestuin gezet gaan worden. Gewassen die tegen vielen in smaak of productiviteit nooit meer zetten hiervoor in de plaats nieuwe groenten of een andere soort proberen. Tegenwoordig zijn er zo veel zaad leveranciers waar online besteld kan worden hierdoor is de keus enorm groot geworden. Zelfs bij buitenlandse bedrijven kan een bestelling worden gedaan.

 Veel moestuinplezier.

 Voor op af aanmerkingen: wimrietveld1(at)hotmail.com

 

meer

 

 

 

18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel